You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ BANKSY

Ο καλλιτέχνης σκαρφίστηκε έναν ακόμα μοναδικό τρόπο έκφρασης και διαμαρτυρίας δημιουργώντας ένα κατοικήσιμο έργο τέχνης, το "ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο" στη Δυτική Όχθη

Story by News247 GR March 14th, 2017

INTRO

Κείμενο: Ιωάννα Μπρατσιάκου

Photo Editor: Ειρήνη Αναδιώτη


Βρίσκεται στην ιστορική Βηθλεέμ, στον αριθμό 82 της Caritas Street, ακριβώς δίπλα στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγες μέρες με το όνομα "Walled Off Hotel" αλλά γίνεται ταχύτατα γνωστό ως "το ξενοδοχείο με την χειρότερη θέα στον κόσμο" ή "το ξενοδοχείο του Banksy".

Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ του παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα πλήρως λειτουργικό ξενοδοχείο εννέα δωματίων, με τη διανυκτέρευση να ξεκινά στα 30 δολάρια και να φτάνει στα 200-250 δολάρια για μια απλή σουίτα και στα 965 για την προεδρική.

"Να ζεις μέσα σε ένα έργο τέχνης είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, να το παρατηρείς με την άκρη του ματιού σου", έχει πει η Αμερικανίδα φωτογράφος Diane Arbus και αυτήν ακριβώς την εμπειρία υπόσχεται να προσφέρει το "Walled Off Hotel". "Θα βρεθείς να κοιμάσαι μέσα σε ένα έργο τέχνης" διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Ένα κατοικήσιμο έργο τέχνης

Σκοπός του Banksy ήταν να δημιουργήσει ένα κατοικήσιμο έργο τέχνης που "θα λέει την ιστορία του τείχους από κάθε πλευρά και θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να την ανακαλύψουν μόνοι τους".

Στους χώρους του ξενοδοχείου βρίσκει κανείς πολλά έργα του Banksy, όπως η τοιχογραφία σε ένα από τα δωμάτια που απεικονίζει έναν Ισραηλινό κι έναν Παλαιστίνιο να παίζουν μαξιλαροπόλεμο, καθώς και έργα των καλλιτεχνών Sami Musa και Dominique Petrin.

© AP Photo / Dusan Vranic
100 χρόνια σύγχυσης και συγκρούσεων

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, σκοπός είναι το ξενοδοχείο να λειτουργήσει τουλάχιστον όλο το 2017, χρονιά που σηματοδοτεί την πάροδο εκατό ετών από την ημέρα που οι Βρετανοί ανέλαβαν τον πολιτικό έλεγχο της Παλαιστίνης πυροδοτώντας έναν αιώνα σύγχυσης και συγκρούσεων.

Το ξενοδοχείο διαθέτει καφέ με αποικιακή διακόσμηση που θυμίζει την εποχή όπου η Παλαιστίνη τελούσε υπό βρετανική διοίκηση, γκαλερί με έργα παλαιστίνιων δημιουργών, καθώς και ένα μουσείο όπου μπορεί κανείς να δει -μεταξύ άλλων- την αναπαράσταση της υπογραφής της "Διακύρηξης Μπαλφούρ".

Το ομοίωμα είναι του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1917 απέστειλε μία επιστολή στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδο Ρότσιλντ, ζητώντας του να τη διαβιβάσει στη Διεθνή Σιωνιστική Ομοσπονδία.

Με τη Διακήρυξη Μπάλφουρ δόθηκε η υπόσχεση για την εγκαθίδρυση μιας "εβραϊκής πατρίδας" στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή. Ως αντάλλαγμα, η εβραϊκή κοινότητα καλείτο να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να εισέλθουν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο...

© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
Ευπρόσδεκτοι οι Ισραηλινοί

Το ξενοδοχείο δεν έχει αντι-σημιτικό χαρακτήρα. "Είναι εντελώς ανεξάρτητο καθώς στήθηκε και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον Banksy και δεν συντάσσεται με κανένα πολιτικό κίνημα ή κάποια ομάδα πίεσης" σημειώνουν οι διαχειριστές (σ.σ. παραχωρήθηκε από τον Banksy στην τοπική κοινότητα για να το αξιοποιήσει). Ενθαρρύνουν μάλιστα τους Ισραηλινούς να το επισκεφθούν: "Προσφέρουμε ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα στους νεαρούς Ισραηλινούς. Ο φανατισμός απαγορεύεται αυστηρά στις εγκαταστάσεις μας".

© AP Photo / Dusan Vranic
Η χειρότερη θέα στον κόσμο

Το "Walled Off Hotel" βρίσκεται ακριβώς κάτω από ένα στρατιωτικό παρατηρητήριο, ενώ όλα σχεδόν τα δωμάτια έχουν θέα στο τείχος της Δυτικής Όχθης. "Τα Τείχη είναι της μόδας τώρα, αλλά εγώ ασχολήθηκα με αυτά πολύ πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ" δήλωσε ο Banksy αναφερόμενος στο τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο νέος πλανητάχης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Παράλληλα, οι διαχειριστές σημειώνουν ότι η διαμονή στο ξενοδοχείο είναι απολύτως ασφαλής, καθώς βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή κοντά στο κέντρο της Βηθλεέμ, γεμάτη εστιατόρια, μπαρ και ταξί.

Διευκρινίζουν επίσης ότι την γκαλερί και το μουσείο μπορούν να επισκέπτονται και άνθρωποι που δεν διαμένουν στο ξενοδοχείο.

© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
"Ενοχλητική" διακόσμηση

Την εμπειρία του "κατοικήσιμου έργου τέχνης" που εκπέμπει ισχυρά πολιτικά μηνύματα ενισχύουν οι "ενοχλητικές" διακοσμητικές λεπτομέρειες σε κάθε γωνιά. Συρματοπλέγματα, κάμερες ασφαλείας κρεμασμένες στους τοίχους ως άλλα τρόπαια κυνηγιού, ένα συντριβάνι με το νερό να βγαίνει μέσα από τρύπες από σφαίρες, drone πάνω από μια εικόνα του Ιησού με το σημάδι του σκοπευτή στο μέτωπό του... Όλα κάνουν σαφές το μήνυμα του ανατρεπτικού και μυστηριώδη Βρετανού καλλιτέχνη, με την παλαιστινιακή καταγωγή και το άγνωστο πρόσωπο.

© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
© AP Photo / Dusan Vranic
Footnote: Με πληροφορίες από το banksy.co.uk/rooms. Φωτογραφίες: AP Photo/Dusan Vranic