You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

ΣΚΥΛΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

Παρακολουθήσαμε το Mediterranean Dog Challenge 2017, το μεγαλύτερο κυνοαθλητικό φεστιβάλ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα

Story by News247 GR April 2nd, 2017

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Αναδιώτη

Φωτογραφίες: Ειρήνη Αναδιώτη, Zoltán Csábi

Βίντεο: Zoltán Csábi


Ο σκύλος είναι ένα είδος τόσο διαφορετικό από τον άνθρωπο, κι όμως τόσο δεμένο μαζί του. Μας συνοδεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια ως συνοδοιπόρος, προστάτης, βοηθός και τελικά σύντροφος. Τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν ικανό για όλα τα παραπάνω, είναι αυτά που μπορούν να τον κάνουν και ικανότατο αθλητή.

Σε μια Ελλάδα που αποβάλλει αργά αλλά σταθερά την πεποίθηση ότι η θέση του σκύλου είναι στην άκρη μιας αλυσίδας σε κάποιο χωράφι ή αυλή, ο κυνοαθλητισμός βρίσκει όλο και περισσότερη απήχηση και γίνεται πλέον γνωστός και στο ευρύτερο κοινό. Τα αθλήματα αυτά δεν τα απολαμβάνουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και οι ίδιοι οι σκύλοι αφού τους προσφέρουν άφθονη σωματική και πνευματική εκτόνωση. Βοηθούν δε ιδιαίτερα τη σχέση ανθρώπου και σκύλου, αφού οι δυο τους γίνονται μια ομάδα όπου απαιτούνται υψηλά επίπεδα επικοινωνίας και συνεργασίας για φτάσουν σε σημείο να αγωνιστούν.

Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε το Mediterranean Dog Challenge 2017, το μεγαλύτερο κυνοαθλητικό φεστιβάλ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε στις 24-26 Μαρτίου, στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη. Διοργανώτριες αρχές ήταν το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Θεσσαλονίκης Drive Unlimited - Canine Sports Center και ο Κυνοφιλικός Όμιλος Ολλανδικού Ποιμενικού Ελλάδος - ΚΟΟΠΕ.

Πρόκειται όπως μας είπε ο Σωτήρης Κουντουράς ένας εκ των διοργανωτών από το κέντρο εκπαίδευσης Drive Unlimited, για μια διοργάνωση που έγινε φέτος πρώτη φορά και φιλοδοξεί να φέρει μια νέα εποχή στον χώρο του κυνοαθλητισμού. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου διαγωνίστηκαν 100 περίπου συμμετέχοντες από 9 διαφορετικές χώρες, ενώ πέρασαν από τις εξέδρες του γηπέδου πάνω από 1.500 θεατές.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε IPO, Agility και Mondioring, ενώ έγιναν επιδείξεις Disc Dogging και Dog Dancing.

Η διοργάνωση σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, θεατών αλλά και επάθλων, ενώ προγραμματίζεται ήδη το Mediterranean Dog Challenge 2018 για τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς με στόχο να θεσμοθετηθεί ως το μεγαλύτερο και λαμπρότερο κυνοαθλητικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


agility

Στο Agility άνθρωπος και σκύλος διανύουν μαζί τρέχοντας μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια. Η διαδρομή πρέπει να γίνει στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο και με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Είναι ένα άθλημα όπου παίζει μεγάλο ρόλο η ταχύτητα, η ευκινησία και η ακρίβεια. Κρισιμότερη ίσως και από όλα τα παραπάνω, είναι η άμεση επικοινωνία με τον σκύλο. Ο κυναγωγός πρέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου να καθοδηγήσει τον σκύλο όχι μόνο στο σωστό εμπόδιο αλλά και στον σωστό τρόπο να το περάσει. Κάτι που πρέπει να επιτύχει χρησιμοποιώντας μόνο προφορικές εντολές και σινιάλα με το σώμα, χωρίς να αγγίξει τον σκύλο. Οι διαδρομές είναι πάντα διαφορετικές και τα εμπόδια στήνονται μόλις πριν από κάθε αγώνα. Κανένας από τους διαγωνιζόμενους δεν γνωρίζει τη διαδρομή που θα τρέξει νωρίτερα.

Το Agility ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 70 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα αν και εισήχθη πρόσφατα, εξαπλώνεται ραγδαία και διοργανώνονται πλέον πολλοί αγώνες ετησίως όπου συμμετέχουν όμιλοι από όλη την χώρα. Οι κατηγορίες κάθε αγώνα χωρίζονται σε επίπεδα δυσκολίας Α0, Α1, Α2 και Α3 αλλά και σε μεγέθη σκύλων (μικρά, μεσαία, μεγάλα) για το κάθε επίπεδο. Συμμετέχουν σκυλιά κάθε μεγέθους και φυλής, αλλά και ημίαιμα.

Κριτής: Christian Görl (Γερμανία)

© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη

Το Tunnel Cup Open ήταν ο τελευταίος αγώνας Agility με σχεδόν 50 συμμετοχές και έγινε την Κυριακή το βράδυ κλείνοντας αγωνιστικά το φεστιβάλ, λίγο πριν τις απονομές.

IMG_4367-2a.jpg

IPO

Το IPO είναι το τρίαθλο των σκύλων, ένα από τα παλαιότερα των αθλημάτων για σκύλους, με γενέτειρα την Γερμανία. Δημιουργήθηκε αρχικά για την επιλογή των υγιέστερων νοητικά και σωματικά σκύλων για αναπαραγωγή αλλά εξελίχθηκε σε άθλημα με μεγάλη δημοτικότητα ανά τον κόσμο. Το IPO χωρίζεται σε εξετάσεις ιχνηλασίας, υπακοής και επιθέσεων ενώ υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας. Οι σκύλοι που διαγωνίζονται πρέπει να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο υπακοής, ελέγχου αλλά και αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα και πραγματικά διαμόρφωσε τον κυνοαθλιτισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Κριτής: Κωνσταντίνος Φούκης. Βοηθός Καθηκόντων Προστασίας: Κώστα Σιδέρης.

© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi
© Zoltán Csábi

DOG DANCING

Το Dog Dancing είναι μια χορογραφημένη σειρά ασκήσεων υπακοής και τρικ με τη συνοδεία μουσικής. Είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που ξεκίνησε λίγο πριν τις αρχές της δεκαετίας του 90. Βασίζεται στην αρμονία κινήσεων μεταξύ κυναγωγού και σκύλου όμως οι χορευτικές ικανότητες του ανθρώπου δεν είναι προϋπόθεση για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως φυλής και μεγέθους. Αν και η ταχύτητα και η ευκινησία του σκύλου είναι μεγάλο προσόν, η χορογραφία προσαρμόζεται στην προσωπικότητα και τις ικανότητες του χορευτικού ντουέτου που σχηματίζεται από άνθρωπο και σκύλο, κάτι που κάνει το Dog Dancing κατάλληλο σχεδόν για οποιονδήποτε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν ικανός αριθμός ενασχολούμενων για την διοργάνωση αγώνων, είναι όμως ένα άθλημα που εντυπωσιάζει και προσελκύει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο.

Επίδειξη Dog Dancing: Alena Smolíková (Τσεχία)

© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
Posted by Zoltán Csábi on Tuesday, 28 March 2017
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη

MONDIORING

Το Mondioring, η παγκόσμια αρένα δηλαδή, είναι ένα από τα δυσκολότερα εκπαιδευτικά αθλήματα με σκύλους στον κόσμο.

Δυο-τρεις φυλές μόνο έχουν τις δυνατότητες να πάρουν μέρος σε αυτό το άθλημα λόγω της υψηλής δυσκολίας του. Συμμετέχουν συνήθως σκυλιά της φυλής των Μαλινουά, των Ολλανδικών Ποιμενικών και των Γερμανικών Ποιμενικών. Οι σκύλοι κρίνονται σε τρεις τομείς, την υπακοή, τα άλματα και τις επιθέσεις και ο κάθε τομέας εμπεριέχει πολλές διαφορετικές ασκήσεις. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στους αντιπερισπασμούς, και στην ικανότητα του σκύλου να κρίνει και να δρα σωστά υπό την παρουσία τους. Κάθε αγώνας έχει ένα θέμα, που υποστηρίζεται από τις ενδυμασίες και τα αξεσουάρ, θυμίζοντας σκηνικά θεατρικής παράστασης. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Κριτής: Anne-Sophie Mullenders (Βέλγιο). Βοηθοί Καθηκόντων Προστασίας: Maxime Herbts (Ουγγαρία), Imre Fejes (Βέλγιο), Ιορδάνης Ελευθεριάδης.

© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη

Αντικείμενα, αξεσουάρ και ενδυμασίες λειτουργούν σαν αντιπερισπασμοί για τον σκύλο, ο οποίος καλείται να κρίνει και να δράσει τη σωστή στιγμή. Στο βίντεο βλέπουμε τον σκύλο να επιτίθεται μόνο όταν κάποιος επιχειρεί φυσική επαφή με τον κυναγωγό του, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την άσκηση.

DISC DOGGING

Το Disc Dogging είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα, καθώς και υψηλά επίπεδα συνεργασίας σκύλου και ανθρώπου. Ο κυναγωγός πετάει δίσκους φρίσμπι ενώ ο σκύλος καλείται να τους πιάσει κάνοντας άλματα, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα ή κάνοντας ακροβατικές κινήσεις, ανάλογα με την απόσταση και τον τρόπο ρίψης που έχει επιλέξει ο κυναγωγός. Το άθλημα έχει τις ρίζες του στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του 70 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στον χώρο του ελληνικού κυνοαθλητισμού, χωρίς όμως να έχει φτάσει ακόμα σε αγωνιστικό επίπεδο. Συμμετέχουν συνήθως σκύλοι ευκίνητοι, γρήγοροι, με ελαφριά σωματοδομή, ενώ απαιτείται ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση και προσεκτικοί χειρισμοί ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Επίδειξη Disc Dogging: Alena Smolíková, Michaela Andrová (Τσεχία)


© Ειρήνη Αναδιώτη

Επίδειξη Disc Dogging από τη Michaela Andrová

Posted by Zoltán Csábi on Thursday, 30 March 2017
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη

ΜΙλκο, ο μεγΑλος νικητΗς του mdc

Πολλοί από τους διαγωνιζόμενους πήραν πόντους, μετάλλια, κύπελλα και δώρα. Υπήρξε όμως ανάμεσά τους και ένας που σε αυτή τη διοργάνωση κέρδισε κυριολεκτικά την ίδια του τη ζωή.

Ο Μίλκο είναι ένας πρώην αδέσποτος ημίαιμος σκύλος. Τον ανέλαβε το κέντρο εκπαίδευσης σκύλων Θεσσαλονίκης Drive Unlimited πριν από 3 χρόνια ώστε να διορθώσει το πρόβλημα επιθετικότητας που είχε. Ενώ ήταν κάποτε επιθετικός απέναντι σε ανθρώπους και σκύλους, η προσωπικότητα του έχει πια αλλάξει τόσο που πέρασε τις τρεις μέρες του φεστιβάλ κυκλοφορώντας ανάμεσα σε πλήθος κόσμου και σκύλων.

Εδώ και 1,5 χρόνο εκπαιδεύεται αφιλοκερδώς και στο Agility με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας, αλλά και την προβολή της περίπτωσής του έχοντας περισσότερες πιθανότητες να βρει έτσι οικογένεια αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό που τον βλέπει να αγωνίζεται.

Πράγματι, το Mediterranean Dog Challenge έφερε στον Μίλκο όχι μόνο 3 πρώτες θέσεις στο Agility αλλά και μια δική του οικογένεια μετά από 3 ολόκληρα χρόνια στα αζήτητα. O Κώστας, ένας από τους χορηγούς των αγώνων, γνώρισε τον Μίλκο μέσα στους στίβους, άκουσε την ιστορία του και αποφάσισε να τον υιοθετήσει.

Παρόλο που ο Κώστας δεν συμμετέχει σε αγώνες, θα καλύψει τις ανάγκες του Μίλκο για δραστηριότητες με περιπάτους και με βόλτες σε βουνά, χαρίζοντάς του έτσι μια ζωή που αρμόζει σε κάθε σκύλο, γεμάτη φροντίδα και προσοχή.

© Ειρήνη Αναδιώτη
© Ειρήνη Αναδιώτη
©  Drive Unlimited - Canine Sports Center
Άγιος Βασίλειος, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα